Bättre hushållsekonomi och sparande


Här ska sparräntan.com visa dig hur du enkelt får dina sparpengar att växa snabbare men också hur du kommer undan så billigt som möjligt när du måste låna pengar, teckna försäkringar och likande. Vi kommer alltså att ge dig spartips som direkt har med din hushållsekonomi att göra.

12 tips för att minska hushållsutgifterna

  1. Se till att alltid föra över det överskott du får på ditt lönekonto till ett sparkonto så snabbt som möjligt eftersom sparräntan på ett lönekonto brukar vara på 0 – 0,1 %. Där får du sannerligen inte dina pengar att växa.
  2. Skaffa ett högräntekonto med rörlig sparränta som tillåter fria uttag som du regelbundet för över dina sparpengar till. För att få ett mer disciplinerat sparande bör du även månadsspara på detta konto via autogiro.
  3. Placera sparpengarna på ett högräntekonto med fast sparränta när du kan undvara minst 10000 kr, men se till att behålla en liten buffert på det vanliga sparkontot som du kan ta av om det skulle behövas. Bind pengarna i 1 – 3 år, ju längre desto bättre eftersom den fasta sparräntan blir högre då.
  4. När du har fått ihop mer pengar igen på ditt vanliga sparkonto och bindningstiden på fasträntekontot har löpt ut bör du placera pengarna på ett nytt fasträntekonto och binda pengarna där igen i några år. Om du gör så här kommer dina sparpengar att växa riktigt, riktig snabbt.
  5. Om du känner för att placera en del av dina pengar i värdepapper bör du göra det via ett investeringssparkonto eftersom du då inte behöver betala några 30 % i vinstskatt på dina eventuella vinster, istället betalar du en liten schablonskatt på hela ditt innehav. Just nu (2015) är denna schablonskatt rekordlåg, den är bara på 0,27 %.
  6. Om du reser mycket bör du skaffa ett bankkort som inte har något valutapåslag eller tar någon uttagsavgift när du tar ut pengar utomlands. Det kan du spara mycket pengar på.
  7. Om du måste ta ett privatlån, till exempel för att köpa bil, bör du försöka lägga upp lånet på så kort tid som möjligt så att du minskar dina ränteutgifter.
  8. Om du har lite marginaler och måste ta ett bolån bör du välja en rak amortering och en rörlig bolåneränta. Det brukar bli billigast i längden eftersom den rörliga räntan brukar vara lägre än den fasta ränta (i alla fall på lång sikt) och för att bolån med en rak amortering snabbt sjunker vilket även minskar dina ränteutgifter.
  9. Försök att samla alla dina försäkringar hos ett och samma försäkringsbolag för då brukar man få en rabatt på samtliga försäkringar, men jämför alltid olika försäkringsbolag innan du slår till, då kan du komma riktigt billigt undan.
  10. Jämför olika elavtal och välj helst ett rörligt elpris för det brukar bli billigare i längden.
  11. Se över dina abonnemang och prenumerationer och ta bort de som du knappt utnyttjar.
  12. Betala alltid dina räkningar i tid så att du slipper betala en massa påminnelseavgifter. Om du har det kärvt är det bättre att nalla lite av dina sparpengar än att betala räkningarna för sent.