Skatteåterbäring 2017 – kom igång med sparandet


I början av mars i år började utbetalningarna av årets skatteåterbäring. Omkring en miljon svenskar fick dessutom ta emot sitt skattebesked via en digital brevlåda, vilket tidigare inte har varit en möjlighet. Detta gör 2017 till lite utav ett historiskt år för Skatteverket. Skatteåterbäringen är en av årets höjdpunkter för […]

Sänk din elförbrukning – spara pengar


Sverige är sannerligen ett land som ligger i framkant när det gäller återvinning, grön el och klimatsmarta produkter. Dock skulle det vara ännu bättre om fler såg över sin energiförbrukning. Vi konsumerar på tok för mycket energi helt enkelt och detta är inte enbart skadligt för miljön, utan även för våra plånböcker.
Nedan ska vi därför titta på hur små förändringar i din energiförbrukning inte endast är ett steg närmare ett mer hållbart samhälle utan även hur detta kan spara dig en hel del pengar.

Små förändringar – stora skillnader

Man kan genom olika undersökningar räknat ut att den genomsnittliga elkostnaden för en lägenhet ligger på ca 6 000 kr/år och över hela 22 500 kr/år för en villa. Detta är ganska stora summor som definitivt skulle kunna sänkas om man bara såg över hushållets energiförbrukning. Varför inte lägga pengarna du sparar på el på en härlig semester istället? Eller kanske en ny TV (som dessutom inte drar lika mycket el)?
Vi menar såklart inte att du behöver göra några drastiska förändringar i din vardag utan faktum är att det är små förändringar som gör störst skillnad, i alla fall i längden.

Se över ditt elavtal

Först och främst bör du se över ditt gällande elavtal och jämföra andra elleverantörer. Hitta ett som erbjuder rimliga priser och som matchar dina behov allra bäst. I Sverige har vi förmånen att kunna byta elleverantörer hur ofta vi vill, helt kostnadsfritt dessutom. Detta bör du med andra ord utnyttja för att hitta ett så billigt och bra elavtal som möjligt.

Hushållets energibovar

Vissa energikällor förbrukar avsevärt mer energi än vad andra gör i hushållet och det är dessa som du bör hålla ett extra öga på om du vill sänka din elräkning. Nedan ska vi gå igenom hushållets största energibovar lite mer ingående.

Belysning

Självklart är behovet av ljus stort, inte minst under de mörka höst- och vintermånaderna. Här kan det gå åt riktigt mycket energi, samtidigt är det väldigt enkelt att minska belysningens energiförbrukning. Det kan du göra på följande vis:

  • Släng glödlamporna och satsa på lågenergilampor.
  • Dimmers, sensorer och timers kan vara smarta lösningar.
  • Släck lamporna i de rum du inte använder.

Vitvaror

Dagens vitvaror drar avsevärt mindre energi än vad de gjorde för bara några år sedan. Detta är ju såklart toppen eftersom de allra flesta har både ugn, spis, kylskåp, diskmaskin och tvättmaskin i hemmet. Så här kan du spara pengar och energi när det gäller vitvaror:

  • Byt ut dina gamla vitvaror mot modernare alternativ. Trots att det kanske är en stor utgift i början, kommer du spara en hel del pengar och energi i längden.
  • Vitvaror är numera märkta med A till G beroende på hur mycket energi de förbrukar. Bokstaven A står för en låg energiförbrukning och G för en hög energiförbrukning.

Hemelektronik

Många hushåll är idag fyllda till bredden med elektronik som självklart drar en hel del el. Dock behöver du knappast kasta ut all din kära elektronik utan det handlar helt enkelt om att vara sparsam med förbrukningen. Här kommer några snabba tips på vad du kan göra:

  • Undvik standby-lägen på samtlig elektronik.
  • Skaffa en TV som drar mindre el. LED-skärmar är allra energisnålast och kom ihåg att även TV:ns storlek har betydelse för elförbrukningen.
  • Dra ur de laddare som du ändå inte använder. På så sätt minskar du även brandrisken.

Styrränta


Det viktigaste verktyget för den svenska penningpolitiken är styrräntan (reporäntan) som sätts av riksbanken. Genom att höja och sänka styrräntan kan riksbanken påverka konsumenternas och företagens ekonomiska beteenden, få dem att spara eller spendera. Sparräntan.com ska nu visa dig hur det fungerar.

Höjd styrränta – bra för dig som sparar

  • Riksbanken höjer sin styrränta när de vill förhindra en överhettning av ekonomin, till exempel för att dämpa inflationen.
  • En höjd styrränta gör det dyrare för bankerna att låna pengar av riksbanken vilket gör att bankens räntor går upp.
  • Det blir dyrare att låna pengar vilket gör att folk konsumerar mindre, det är det som är poängen.
  • Du tjänar mer på att spara pengar eftersom sparräntan är högre. Det är precis det riksbanken vill.

Sänkt styrränta – billigare att låna

  • Riksbanken sänker styrräntan för att folk ska konsumera mer och företagen ska öka sina investeringar så att det blir fart på ekonomin. Det skapar i sin tur fler jobb (i alla fall i teorin) och ökar statens intäkter.
  • Den sänkta styrräntan gör det billigare för bankerna att låna pengar vilket gör att även bankernas räntor sjunker.
  • Det blir billigare att låna pengar vilket uppmuntrar privatpersonerna att spendera mer och företagen att öka sina investeringar.
  • Det blir inte lika fördelaktigt att spara pengar eftersom sparräntorna blir sämre. Det är då du bör spara hos någon av de banker och finansinstitut som du hittar här på sparräntan.com, de ger dig en bra sparränta ändå.

Bättre hushållsekonomi och sparande


Här ska sparräntan.com visa dig hur du enkelt får dina sparpengar att växa snabbare men också hur du kommer undan så billigt som möjligt när du måste låna pengar, teckna försäkringar och likande. Vi kommer alltså att ge dig spartips som direkt har med din hushållsekonomi att göra.

12 tips för att minska hushållsutgifterna

  1. Se till att alltid föra över det överskott du får på ditt lönekonto till ett sparkonto så snabbt som möjligt eftersom sparräntan på ett lönekonto brukar vara på 0 – 0,1 %. Där får du sannerligen inte dina pengar att växa.
  2. Skaffa ett högräntekonto med rörlig sparränta som tillåter fria uttag som du regelbundet för över dina sparpengar till. För att få ett mer disciplinerat sparande bör du även månadsspara på detta konto via autogiro.
  3. Placera sparpengarna på ett högräntekonto med fast sparränta när du kan undvara minst 10000 kr, men se till att behålla en liten buffert på det vanliga sparkontot som du kan ta av om det skulle behövas. Bind pengarna i 1 – 3 år, ju längre desto bättre eftersom den fasta sparräntan blir högre då.
  4. När du har fått ihop mer pengar igen på ditt vanliga sparkonto och bindningstiden på fasträntekontot har löpt ut bör du placera pengarna på ett nytt fasträntekonto och binda pengarna där igen i några år. Om du gör så här kommer dina sparpengar att växa riktigt, riktig snabbt.
  5. Om du känner för att placera en del av dina pengar i värdepapper bör du göra det via ett investeringssparkonto eftersom du då inte behöver betala några 30 % i vinstskatt på dina eventuella vinster, istället betalar du en liten schablonskatt på hela ditt innehav. Just nu (2015) är denna schablonskatt rekordlåg, den är bara på 0,27 %.
  6. Om du reser mycket bör du skaffa ett bankkort som inte har något valutapåslag eller tar någon uttagsavgift när du tar ut pengar utomlands. Det kan du spara mycket pengar på.
  7. Om du måste ta ett privatlån, till exempel för att köpa bil, bör du försöka lägga upp lånet på så kort tid som möjligt så att du minskar dina ränteutgifter.
  8. Om du har lite marginaler och måste ta ett bolån bör du välja en rak amortering och en rörlig bolåneränta. Det brukar bli billigast i längden eftersom den rörliga räntan brukar vara lägre än den fasta ränta (i alla fall på lång sikt) och för att bolån med en rak amortering snabbt sjunker vilket även minskar dina ränteutgifter.
  9. Försök att samla alla dina försäkringar hos ett och samma försäkringsbolag för då brukar man få en rabatt på samtliga försäkringar, men jämför alltid olika försäkringsbolag innan du slår till, då kan du komma riktigt billigt undan.
  10. Jämför olika elavtal och välj helst ett rörligt elpris för det brukar bli billigare i längden.
  11. Se över dina abonnemang och prenumerationer och ta bort de som du knappt utnyttjar.
  12. Betala alltid dina räkningar i tid så att du slipper betala en massa påminnelseavgifter. Om du har det kärvt är det bättre att nalla lite av dina sparpengar än att betala räkningarna för sent.

Spara med fast sparränta


Om du vill få så hög sparränta som möjligt bör du spara dina pengar på ett sparkonto som har en fast sparränta, på ett så kallat fasträntekonto. Det finns såväl fasträntekonton som skyddas av den statliga insättningsgarantin och de som inte gör det. Den bästa sparräntan får du naturligtvis på ett sparkonto som inte omfattas av garantin men ett fasträntekonto har alltid en högre sparränta än ett med rörlig sparränta, oavsett var du sparar dina pengar någonstans.

Så sparar du med fast sparränta

  • Du gör bara en enda insättning och normalt behöver man sätta in minst 10 000 kr på sparkontot.
  • Du måste bestämma dig för hur länge du vill binda sparpengarna på ditt sparkonto. Ju längre tid du låser pengar desto högre sparränta får du, men vi på sparräntan.com rekommenderar en bindningstid på högst 3 år eftersom man aldrig vet vad som räknas som en bra ränta om 5 – 10 år.
  • Om du vill ta ut pengar från ditt fasträntekonto kan du naturligtvis göra det, men då får du räkna med att din sparränta sänks eller att du får betala en avgift för det.

Om du inte har minst 10 000 kr eller inte är säker på att du kan låta bli att röra dina pengar under 3 mån – 3 år kanske du istället ska börja månadsspara pengar på ett konto som ger dig en bra rörlig sparränta.

Tryggt sparande


Du har förmodligen två krav när du ska spara pengar: att du ska få en så hög sparränta som möjligt och att du får ett tryggt sparande. Här på sparräntan.com hittar du bara sparkonton som ger dig en riktigt bra sparränta, en ränta som är bra mycket högre än den usla sparränta du får hos de flesta storbanker. Men hur trygga är egentligen de sparkonton du hittar på den här sajten? Svaret är att alla våra sparkonton är mycket trygga, även de som inte omfattas insättningsgarantin.

Tryggt sparande med insättningsgaranti

  • 100 % trygghet. Om du sparar på ett sparkonto som omfattas av den statliga insättningsgarantin är dina pengar mer än trygga. Då får du en ersättning upp till 100 000 Euro per bank om ditt sparkonto skulle påverkas av en konkurs. Om du delar sparkonto med din partner får ni en maximal ersättning på 200 000 Euro.
  • Hög sparränta. De sparkonton du hittar här på sparräntan.com som omfattas av insättningsgarantin har en betydligt högre sparränta än vad storbankernas sparkonton har. Tänk på att bara någon tiondels procentenhet i sparränta gör stor skillnad i längden.

Tryggt sparande utan insättningsgaranti

Det finns trygga sparkonton utan insättningsgaranti hos finansbolag där risken för konkurs är mycket liten eftersom det handlar om mycket stabila bolag. Nu ska vi ge dig två exempel på varför du kan spara tryggt utan insättningsgaranti hos vissa finansbolag som ger dig en extremt hög sparränta.

  • Investeringar i bostäder. Bostadsmarknaden är en trygg marknad vare sig det är högkonjunktur eller lågkonjunktur, det är knappast så att en bostad som kostar miljontals kronor plötslig rasar till 0 kr. Och i Sverige har vi dessutom brist på bostäder. Det här gör att finansbolag som placerar sina pengar i bostäder är mycket stabila, Akelius Spar är ett tydligt exempel på det. De har investerat i 43 000 lägenheter från Haparanda i norra Sverige till Bayern i södra Tyskland och har funnits i över 35 år. Hos dem får du en grymt hög sparränta.
  • Lukrativ utlåningsverksamhet. Andra finansbolag har en mycket lönsam utlåningsverksamhet med korta privatlån och krediter. Det här gör företaget mycket stabilt, även under lågkonjunktur eftersom utlåningen ofta ökar rejält under dåliga tider.

7 bra spartips


Om du vill tjäna så mycket som möjligt på ditt sparande bör du spara på ett sparkonto som ger dig en så bra sparränta som möjligt, fast det vet du redan om du har läst våra artiklar här på sparräntan.com. Men du kanske ändå känner att du inte tjänar tillräckligt med pengar på ditt sparande för att du inte har råd att spara tillräckligt mycket. I sådana fall bör du försöka skaffa lite extrainkomster och dra ner på dina utgifter. Det kanske inte alltid är så lätt få in extrapengar, men det är desto enklare att dra ner på utgifterna även om det kräver en viss uppoffring.

Här ska du nu få några enkla spartips som hjälper dig att förbättra din ekonomi så att du får lite mer pengar över till ditt sparande.

7 Spartips

  1. Åk kommunalt till jobbet. Ja, du har säkert hört det här spartipset tidigare, men det tål att upprepas eftersom du kan spara flera tusen kronor i månaden på att lämna bilen hemma.
  2. Ta med dig matlåda och mellanmål till jobbet. Ja, det här är också ett klassiskt spartips, men faktum är att du tjänar mycket pengar på att äta rester från gårdagens middag på jobbet. Att ta med sig mellanmål, till exempel en smörgås eller frukt, är minst lika viktigt eftersom det annars finns risk för att du köper en massa dyra bullar eller godis på snabbköpet när du är sugen på något.
  3. Undvik tidningsprenumerationer. Det är inte precis billigt att prenumerera på dagstidningar idag, så säg upp dina dagstidningsprenumerationer och läs och titta på nyheterna på nätet istället. Skippa även tidskrifterna eftersom du alltid kan låna hem tidskrifter gratis på biblioteket, i alla fall från det näst senaste numret och bakåt.
  4. Handla i flera livsmedelsaffärer. Många handlar alla sina livsmedel i en och samma livsmedelsaffär, men det bör du inte göra om du vill spara pengar. Olika affärer har olika erbjudanden och priserna för olika produkter brukar skilja sig åt mellan butikerna. Livsmedelsaffär A kanske alltid brukar ha billigare kött än livsmedelsaffär B medan livsmedelsaffär B alltid brukar ha billigare torrvaror än livsmedelsaffär A.
  5. Köp inte färdiga rätter och onyttigheter. Du bör inte köpa rätter som är färdiga för mikron och en massa godis, snacks, delikatesser, glass, kakor och bakelser, sådant gör ett djupt hål i plånboken.
  6.  Säg upp din fasta telefon. Idag använder de flesta sin mobiltelefon när de ringer och därför är det ingen mening att betala för fast telefoni. Fast telefoni kostar en massa pengar även om du knappt ringer från den fasta telefonen.
  7.  Sänk inomhustemperaturen med 1 – 2 grader. Om du betalar för din uppvärmning kan du tjäna långt över 1000 kr i månaden under vintermånaderna om du sänker inomhustemperaturen med bara någon grad.

Binda sparräntan eller inte?


För några dagar sedan meddelade riskbanken att den låga styrräntan på 1 % ligger fast i minst 1 år till. Det är någon som verkar högst troligt eftersom styrräntorna runt om i världen är fortsatt låga. Europeiska Centralbanken (ECB) kommer också att behålla sin låga styrränta på 0.5 % och ECB-chefen Mario Draghi förklarade för media att styrräntan under vissa omständigheter till och med sänkas ytterligare. Och världens lägsta styrränta hittar du i Japan som för närvarande har en styrränta på 0.1 %.

Det här talar sitt tydliga språk: låneräntan och sparräntan kommer förbli låg, men som du har sett här på sparräntan.com finns det faktiskt sparkonton som fortfarande har riktigt höga sparräntor. Frågan är bara om du ska binda räntan eller inte om du ska öppna ett nytt sparkonto och hur länge du i såna fall bör binda den.

Vårt tips

Vårt tips här på sparräntan.com är att du binder dina pengar i 1 – 2 år på ett sparkonto som ger dig en riktigt hög fast sparränta) eftersom det är mycket möjligt att styrräntan och sparräntorna kommer höjas efter det. Risken för att sparräntan kommer gå upp inom det närmsta året är emellertid ytterst liten eftersom styrräntan med all sannolikhet kommer att ligga kvar på en mycket låg nivå i minst 1 år till.

Så bind dina pengar i 1 eller max 2 år så får du en riktigt bra sparränta hos någon av våra långivare Akelius, Big Bank eller Avanza Bank som fortfarande ger dig en riktigt bra sparränta.

Hur länge ska jag binda min ränta?


Idag när räntorna har börjat nå bottennivåer får man ingen vidare sparränta om man inte binder sin ränta. Hos SEB får du en sparränta på 0.55 % och hos Nordea endast 0.10 % om du väljer en obunden sparränta. Det här är ju riktigt dåligt och därför kan man frestas att binda räntan. Om du binder din ränta i 2 år hos Nordea kan du få en sparränta på 2.2 % och hos SEB får du en sparränta på 2.7 % om du binder räntan i 5 år. Det här är naturligtvis bra mycket bättre än en sparränta på en halv procent eller lägre, men ska man verkligen binda sin ränta i hela 5 år för att få en sparränta på 2.7 %? Svaret på den frågan är nej, det bör du inte göra. Du bör istället binda räntan 1 eller 2 år på ett högräntekonto. VI ska förklara varför.

Eftersom sparräntan är så extrem låg idag är chansen stor att den kommer att gå upp igen inom något år och då är det dumt att binda räntan så länge som 5 år. Om sparräntan inte går upp kommer den i alla fall att inte bli mycket lägre än vad den är idag. Så det är förmodligen mycket bättre att bara binda räntan i 1 eller 2 år och för att sedan få chansen att binda räntan igen till en högre räntenivå.

Om du binder din ränta i 1 år på ett högräntekonto hos Marginalen bank får du 3.1 % sparränta och du får 3.2 % i ränta om du binder din ränta i 2 år hos Avanza Bank. Det innebär att du får en högre sparränta på dessa högräntekonton än om du binder räntan i 5 år hos SEB och en hel procentenhet i högre sparränta än vad du får om du binder räntan i 2 år hos Nordea.

Så valet är enkelt. Bind din ränta på ett högräntekonto i 1 – 2 år, det kommer du att tjäna på.

Bli en vinnare på räntesänkningarna


I skrivande stund (18 dec 2012) har riksbanken precis sänkt sin viktigaste styrränta, reproräntan till 1 %! Det här påverkar räntorna både för utlåning och för sparande. Du som har lån med rörlig ränta kan jubla eftersom du förmodligen kommer att få betala en lägre ränta för dina lån medan du som sparar riskerar att få en lägre sparränta och förlorar pengar på det. Trots det här finns det fortfarande många bra högräntekonton på marknaden, konton som ger dig en riktigt bra sparränta.

Om du inte redan sparar dina pengar på ett högräntekonto är det hög tid att göra det nu. Enligt Dagens Nyheter säger flera experter att de tror att räntan kommer att sänkas ytterligare i februari eller senast i april och det kan tyvärr resultera i en riktigt låg sparränta. Du bör därför snarast börja spara på ett högräntekonto som ger dig en hög fast sparränta. Om du sparar på ett sådant sparkonto kommer din sparränta inte påverkas av ytterligare en räntesänkning.

Du kan faktiskt bli en riktig vinnare på framtida räntesänkningar om du skaffar ett konto som har en hög fast sparränta. Dels kommer du att få en bra ränta på dina sparpengar och dina räntepengar, dels kommer du att tjäna på räntesänkningen om du har ett rörligt lån. Om du betalar mindre i ränta för ditt lån kan du dessutom spara mer. Ja, du kan bli en vinnare på räntesänkningarna helt enkelt, trots att du sparar.