Binda sparräntan eller inte?


För några dagar sedan meddelade riskbanken att den låga styrräntan på 1 % ligger fast i minst 1 år till. Det är någon som verkar högst troligt eftersom styrräntorna runt om i världen är fortsatt låga. Europeiska Centralbanken (ECB) kommer också att behålla sin låga styrränta på 0.5 % och ECB-chefen Mario Draghi förklarade för media att styrräntan under vissa omständigheter till och med sänkas ytterligare. Och världens lägsta styrränta hittar du i Japan som för närvarande har en styrränta på 0.1 %.

Det här talar sitt tydliga språk: låneräntan och sparräntan kommer förbli låg, men som du har sett här på sparräntan.com finns det faktiskt sparkonton som fortfarande har riktigt höga sparräntor. Frågan är bara om du ska binda räntan eller inte om du ska öppna ett nytt sparkonto och hur länge du i såna fall bör binda den.

Vårt tips

Vårt tips här på sparräntan.com är att du binder dina pengar i 1 – 2 år på ett sparkonto som ger dig en riktigt hög fast sparränta) eftersom det är mycket möjligt att styrräntan och sparräntorna kommer höjas efter det. Risken för att sparräntan kommer gå upp inom det närmsta året är emellertid ytterst liten eftersom styrräntan med all sannolikhet kommer att ligga kvar på en mycket låg nivå i minst 1 år till.

Så bind dina pengar i 1 eller max 2 år så får du en riktigt bra sparränta hos någon av våra långivare Akelius, Big Bank eller Avanza Bank som fortfarande ger dig en riktigt bra sparränta.