Bli en vinnare på räntesänkningarna


I skrivande stund (18 dec 2012) har riksbanken precis sänkt sin viktigaste styrränta, reproräntan till 1 %! Det här påverkar räntorna både för utlåning och för sparande. Du som har lån med rörlig ränta kan jubla eftersom du förmodligen kommer att få betala en lägre ränta för dina lån medan du som sparar riskerar att få en lägre sparränta och förlorar pengar på det. Trots det här finns det fortfarande många bra högräntekonton på marknaden, konton som ger dig en riktigt bra sparränta.

Om du inte redan sparar dina pengar på ett högräntekonto är det hög tid att göra det nu. Enligt Dagens Nyheter säger flera experter att de tror att räntan kommer att sänkas ytterligare i februari eller senast i april och det kan tyvärr resultera i en riktigt låg sparränta. Du bör därför snarast börja spara på ett högräntekonto som ger dig en hög fast sparränta. Om du sparar på ett sådant sparkonto kommer din sparränta inte påverkas av ytterligare en räntesänkning.

Du kan faktiskt bli en riktig vinnare på framtida räntesänkningar om du skaffar ett konto som har en hög fast sparränta. Dels kommer du att få en bra ränta på dina sparpengar och dina räntepengar, dels kommer du att tjäna på räntesänkningen om du har ett rörligt lån. Om du betalar mindre i ränta för ditt lån kan du dessutom spara mer. Ja, du kan bli en vinnare på räntesänkningarna helt enkelt, trots att du sparar.