Högräntekonto


För att få en riktigt bra sparränta måste du spara på ett högräntekonto som ger dig en mycket bättre sparränta än storbankernas vanliga sparkonton. Dessa högräntekonton hittar du hos de banker och kreditbolag som specialiserat sig på sparkonton med höga räntor. Den allra högsta sparräntan hittar du hos stabila kreditbolag som inte omfattas av den statliga insättningsgarantin, vilket innebär att du förlorar dina sparpengar om kreditbolaget skulle gå i konkurs. Nu är risken inte speciellt stor för att det skulle hända, men om du vill vara helt på den säkra sidan kan du istället välja ett högräntekonto som omfattas av den statliga insättningsgarantin. Här får du också en riktigt bra ränta trots dina pengar sitter säkert.

Bind dina sparpengar

Om du vill få en så bra ränta som möjligt ska du spara på ett högräntekonto och låsa dina pengar på sparkonton i 1 – 5 år. Det innebär att du inte får göra något uttag under bindningstiden, men i gengäld för du en extra bra sparränta.

Bind eventuellt sparräntan

Du kan även binda din sparänta i några år, vilket ger dig en sparränta som är högre än den rörliga räntan. Det här gör att du kan tjäna ännu mer på ditt sparande. Det är emellertid du inte alltid tjänar på att binda sparräntan. Om räntan i Sverige är extremt låg är risken/möjligheten stor att den kommer att gå upp igen och bli betydligt högre än din bundna sparränta. Så bind inte räntan i alltför många år om räntan i Sverige är riktigt låg.