Hur länge ska jag binda min ränta?


Idag när räntorna har börjat nå bottennivåer får man ingen vidare sparränta om man inte binder sin ränta. Hos SEB får du en sparränta på 0.55 % och hos Nordea endast 0.10 % om du väljer en obunden sparränta. Det här är ju riktigt dåligt och därför kan man frestas att binda räntan. Om du binder din ränta i 2 år hos Nordea kan du få en sparränta på 2.2 % och hos SEB får du en sparränta på 2.7 % om du binder räntan i 5 år. Det här är naturligtvis bra mycket bättre än en sparränta på en halv procent eller lägre, men ska man verkligen binda sin ränta i hela 5 år för att få en sparränta på 2.7 %? Svaret på den frågan är nej, det bör du inte göra. Du bör istället binda räntan 1 eller 2 år på ett högräntekonto. VI ska förklara varför.

Eftersom sparräntan är så extrem låg idag är chansen stor att den kommer att gå upp igen inom något år och då är det dumt att binda räntan så länge som 5 år. Om sparräntan inte går upp kommer den i alla fall att inte bli mycket lägre än vad den är idag. Så det är förmodligen mycket bättre att bara binda räntan i 1 eller 2 år och för att sedan få chansen att binda räntan igen till en högre räntenivå.

Om du binder din ränta i 1 år på ett högräntekonto hos Marginalen bank får du 3.1 % sparränta och du får 3.2 % i ränta om du binder din ränta i 2 år hos Avanza Bank. Det innebär att du får en högre sparränta på dessa högräntekonton än om du binder räntan i 5 år hos SEB och en hel procentenhet i högre sparränta än vad du får om du binder räntan i 2 år hos Nordea.

Så valet är enkelt. Bind din ränta på ett högräntekonto i 1 – 2 år, det kommer du att tjäna på.