Spara med fast sparränta


Om du vill få så hög sparränta som möjligt bör du spara dina pengar på ett sparkonto som har en fast sparränta, på ett så kallat fasträntekonto. Det finns såväl fasträntekonton som skyddas av den statliga insättningsgarantin och de som inte gör det. Den bästa sparräntan får du naturligtvis på ett sparkonto som inte omfattas av garantin men ett fasträntekonto har alltid en högre sparränta än ett med rörlig sparränta, oavsett var du sparar dina pengar någonstans.

Så sparar du med fast sparränta

  • Du gör bara en enda insättning och normalt behöver man sätta in minst 10 000 kr på sparkontot.
  • Du måste bestämma dig för hur länge du vill binda sparpengarna på ditt sparkonto. Ju längre tid du låser pengar desto högre sparränta får du, men vi på sparräntan.com rekommenderar en bindningstid på högst 3 år eftersom man aldrig vet vad som räknas som en bra ränta om 5 – 10 år.
  • Om du vill ta ut pengar från ditt fasträntekonto kan du naturligtvis göra det, men då får du räkna med att din sparränta sänks eller att du får betala en avgift för det.

Om du inte har minst 10 000 kr eller inte är säker på att du kan låta bli att röra dina pengar under 3 mån – 3 år kanske du istället ska börja månadsspara pengar på ett konto som ger dig en bra rörlig sparränta.