Sänk din elförbrukning – spara pengar


Sverige är sannerligen ett land som ligger i framkant när det gäller återvinning, grön el och klimatsmarta produkter. Dock skulle det vara ännu bättre om fler såg över sin energiförbrukning. Vi konsumerar på tok för mycket energi helt enkelt och detta är inte enbart skadligt för miljön, utan även för våra plånböcker.
Nedan ska vi därför titta på hur små förändringar i din energiförbrukning inte endast är ett steg närmare ett mer hållbart samhälle utan även hur detta kan spara dig en hel del pengar.

Små förändringar – stora skillnader

Man kan genom olika undersökningar räknat ut att den genomsnittliga elkostnaden för en lägenhet ligger på ca 6 000 kr/år och över hela 22 500 kr/år för en villa. Detta är ganska stora summor som definitivt skulle kunna sänkas om man bara såg över hushållets energiförbrukning. Varför inte lägga pengarna du sparar på el på en härlig semester istället? Eller kanske en ny TV (som dessutom inte drar lika mycket el)?
Vi menar såklart inte att du behöver göra några drastiska förändringar i din vardag utan faktum är att det är små förändringar som gör störst skillnad, i alla fall i längden.

Se över ditt elavtal

Först och främst bör du se över ditt gällande elavtal och jämföra andra elleverantörer. Hitta ett som erbjuder rimliga priser och som matchar dina behov allra bäst. I Sverige har vi förmånen att kunna byta elleverantörer hur ofta vi vill, helt kostnadsfritt dessutom. Detta bör du med andra ord utnyttja för att hitta ett så billigt och bra elavtal som möjligt.

Hushållets energibovar

Vissa energikällor förbrukar avsevärt mer energi än vad andra gör i hushållet och det är dessa som du bör hålla ett extra öga på om du vill sänka din elräkning. Nedan ska vi gå igenom hushållets största energibovar lite mer ingående.

Belysning

Självklart är behovet av ljus stort, inte minst under de mörka höst- och vintermånaderna. Här kan det gå åt riktigt mycket energi, samtidigt är det väldigt enkelt att minska belysningens energiförbrukning. Det kan du göra på följande vis:

  • Släng glödlamporna och satsa på lågenergilampor.
  • Dimmers, sensorer och timers kan vara smarta lösningar.
  • Släck lamporna i de rum du inte använder.

Vitvaror

Dagens vitvaror drar avsevärt mindre energi än vad de gjorde för bara några år sedan. Detta är ju såklart toppen eftersom de allra flesta har både ugn, spis, kylskåp, diskmaskin och tvättmaskin i hemmet. Så här kan du spara pengar och energi när det gäller vitvaror:

  • Byt ut dina gamla vitvaror mot modernare alternativ. Trots att det kanske är en stor utgift i början, kommer du spara en hel del pengar och energi i längden.
  • Vitvaror är numera märkta med A till G beroende på hur mycket energi de förbrukar. Bokstaven A står för en låg energiförbrukning och G för en hög energiförbrukning.

Hemelektronik

Många hushåll är idag fyllda till bredden med elektronik som självklart drar en hel del el. Dock behöver du knappast kasta ut all din kära elektronik utan det handlar helt enkelt om att vara sparsam med förbrukningen. Här kommer några snabba tips på vad du kan göra:

  • Undvik standby-lägen på samtlig elektronik.
  • Skaffa en TV som drar mindre el. LED-skärmar är allra energisnålast och kom ihåg att även TV:ns storlek har betydelse för elförbrukningen.
  • Dra ur de laddare som du ändå inte använder. På så sätt minskar du även brandrisken.